top of page

Националният политехнически музей чества своя 60-годишен юбилей


ПРЕЗ 2017 ГОДИНА НАЦИОНАЛНИЯТ ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ ЧЕСТВА СВОЯ 60-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

Скъпи приятели на музея, по повод нашия юбилей, искаме да Ви разкажем историята на единствения български технически музей, как той възниква и се развива, през какви трудности, успехи, а понякога и куриозни ситуации преминава и защо - не само оцелява, но и се превръща от институт, съхраняващ научната и техническа памет - в значима национална културна институция на съвременността и бъдещето.

Разказът е дълъг и пъстър и затова решихме да организираме не само един паметен и празничен ден, а цяла юбилейна година, наситена с интересни събития, които да Ви направят съпричастни с нашата любопитна музейна история и то с Ваше участие... Основното, в което бихме желали да Ви убедим с нашата програма /и дано успеем/ е, че Националният политехнически музей е различният музей на България. През годините, той има и своите спадове и своите върхове, но въпреки многото трудности, винаги гледа и върви напред. Цели се в смисъла, в качеството и в трайните резултати, както по отношение на наследството, така и спрямо своята публика. И това се дължи на факта, че в своята дейност, музеят ни следва неотклонно принципите: висок човешки и професионален морал, отговорност към техническото и научно наследство, грижа за образоваността на настоящите и бъдещи поколения българи, толерантност към различията, насърчаване и подкрепа на талантите и иновативното мислене, ангажираност с общественозначимите каузи, респект към традициите, уважение към природата и др.

Към факторите, определящи успеха на музея, можем да добавим още: експертността, желанието и ентусиазма на екипа, доброто партньорство и приятелство с хора и институции от сферите на: науката, образованието, изкуството, производството, бизнеса, медиите, културните индустрии, туризма, иновациите, НПО, социалните институции, доброволците, дарителите и, разбира се, най-вече нашата публика. Фактите, документите, снимките и живите разкази ще го докажат пред Вас. Екипът на музея наистина твори и живее за своята публика. Затова и тя ни отговаря с уважение и висока оценка, за което сме задължени и много благодарни.

С програмата, която сме подготвили, се надяваме да почувствате Националния политехнически музей като място за приятели - създавано от приятели, съмишленици и ценители на духовността. Надяваме се още да усетите, че нашият музей е правилният избор за интелигентно общуване, за прекарване на приятни и ползотворни часове в атмосферата на наука, техника, история, изкуство, забавление и добър вкус към живота.

Бъдете с нас през тази година, за нас ще бъде чест!

д-р Екатерина Цекова Директор

ЮБИЛЕЙНИ ИНИЦИАТИВИ ДО СРЕДАТА НА ГОДИНАТА

ОСЪЩЕСТВЕНОТО ДО СЕГА:

14 февруари – Вечер на тема „Химията... в любовта и виното“, първото събитие от поредицата специални инициативи за 60-годишния юбилей на НПТМ; 15-17 февруари – участие в 34-тото издание на най-голямото международно туристическо изложение в България – „Ваканция и СПА Експо“ 2017 г.; 25 февруари – Семейната събота на тема „Мартениците: техника и занаят“ с гост - водещ потомственият занаятчия Мариета Недкова; 07 март – Откриване на пътуващата изложба, „Техниката у дома през първата половина на ХХ век” в гр. Банско; 11 март – Първи Уикипедиански фотомаратон (photo-thons) в музея; 18 март – Извънредна Семейна събота на тема „Каква ще бъде прогнозата за времето в следващите дни?“ с гост водещ Анастасия Кирова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН; 25 март – Семейната събота – концерт по повод Благовещение с участието на млади таланти от Сдружение „Евтерпани“; 01 май– Извънредна Семейна събота на тема „За сериозната наука – с усмивка!“ с гост-водещ асистент Орлин Георгиев, Ръководител-отдел "Специализирани метеорологични измервания и хидрометеорологични методики" в НИМХ при БАН; 05-07 април – Лекторско участие на представители на музея в организирано от Министерството на културата обучение за музейни експерти на тема: „Разширяване на достъпа до културно наследство. Работа с публики“ в гр. Сливен; 10-13 април – Ваканционни пролетни дни за деца между 7 и 10 години; 22 април – Извънредна Семейна събота на тема „От детския конструктор до професии за новите технологии“ – нова образователна програма на музея за деца и ученици с обучители от Българския ЛЕГО Клуб „Лебго“ и с финансовата подкрепа на Фондация „Еврика“; 26-28 април – Лекторско участие на представители на НПТМ в организирано от Министерството на културата обучение за музейни експерти на тема „Разширяване на достъпа до културно наследство. Работа с публики“ в гр. Велико Търново; 29 април – Семейна събота на тема „Ох,… ама то не боли“, посветена на ваксините като средство за предпазване на децата от заразни болести; 05 май – Световен ден за правата на хората с увреждания – свободен вход за посетители със специфични потребности (адаптирана обзорна беседа, съобразена с техните нужди); 11 май – Участие на музея с демонстрации във „Фестивал на науката“, организиран от Британския съвет; 12 май – Откриване на изложба „Историята на Националния политехнически музей - в плакати, снимки и спомени“; 13 май – Празничен ден със свободен вход за всички посетители; предвидени са атрактивни демонстрации и изненади; 15-20 май – Специален подарък: свободен достъп за по 60 минути всеки ден от 12:00 до13:00 ч. за всички гости на музея; 20 май – „Европейска нощ на музеите“, съпроводена традиционно с много любопитни и забавни прояви; 01-02 юни – Национална научна конференция „Техническо и индустриално наследство в българските музеи“, организирана специално по повод 60 години от създаването на музея; 05-30 юни – Лятно ваканционно училище за деца между 7 и 10 години;

Своевременно и с по-подробна информация ще анонсираме всяко от събитията в сайта на музея и в профилите ни в социалните мрежи.

Музеят запазва правото си за промени в програмата, ако обективни обстоятелства ги налагат.


Последни новини
АРХИВ
СЛЕДВАЙТЕ НИ
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page