top of page

Изложба „Български архитектурен модернизъм. Образци от 1920-те, 1930-те, 1940-те“

На 7-ми септември от 17:00 ч. в експозицията на Националния политехнически музей ще бъде открита изложбата „Български архитектурен модернизъм. Образци от 1920-те, 1930-те, 1940-те“.

Нейните автори – Васил Макаринов и Теодор Караколев – целят да запознаят публиката с богатото и разнообразно архитектурно наследство, което България все още пази, и да припомнят, че голяма част от нашите градове са застроени в периода между двете световни войни от талантливи архитекти, творили на много високо ниво. Събитието ще бъде съпроводено с лекция по темата и с архитектурна обиколка из знаковите обекти на модернизма в София.

Визуалната идентичност на изложбата е дело на художничката Дея Вълчева и на архитекта Любомир Пейчев, а научната редакция – на д-р арх. Любинка Стоилова и доц. д-р Ружа Маринска. Консултант по превода на английски език е Мариана Мелнишка (автор на книгата „Къщите говорят“). Любопитен акцент в експозицията е макетът на Морското казино в Бургас, изработен от арх. Георги Събев.

Изложбата е част от проявите, свързани с отбелязването на 60-годишнината от създаването на Националния политехнически музей. Тя е осъществена с финансовата подкрепа на Централния фонд за стратегическо развитие към Нов български университет.

Изложбата може да бъде разгледана в експозицията на музея до 27 септември включително.

Заповядайте!


Последни новини
АРХИВ
СЛЕДВАЙТЕ НИ
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page